Afbakening transgenderzorg

Zorginstituut Nederland onderzoekt samen met betrokken vertegenwoordigers van professionals, cliënten en verzekeraars of transgenderzorg passender ingezet kan worden. Betrokken partijen geven aan dat het niet altijd duidelijk is welke zorgverlener de psychologische behandeling en begeleiding in de transgenderzorg moet bieden en hoe dat vergoed moet worden. Ook moeten er minder grote verschillen komen in de geleverde zorg. Zo dragen we bij aan meer passende zorg voor transgenderpersonen. 

Duidelijkheid nodig in de afbakening van de zorg voor transgenderpersonen

Transgenderpersonen moeten vaak lang wachten op psychologische zorg. Het gaat om psychologische zorg bij transgenderzorg en om psychologische zorg vanwege psychische problemen. Sommigen transgenderpersonen hebben gespecialiseerde zorg nodig, terwijl andere al geholpen zijn met gesprekken in het ziekenhuis, bij de huisarts of in de reguliere ggz. Het is vaak onduidelijk waar en door wie de zorg het beste kan worden geleverd. Hierdoor krijgt de patiënt niet altijd de beste zorg.

Vergoeding psychologische zorg

Samen met betrokken partijen gaat het Zorginstituut vaststellen welke psychische zorg kan worden vergoed op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Daarbij kijken we specifiek welk deel van de psychologische zorg valt onder de ggz-aanspraak en welk deel hoort bij het somatische traject. En ook wanneer sprake is van begeleiding vanuit de Wmo. 

Problemen aankaarten in de transgenderzorg

Het Zorginstituut gaat op basis van zorgpaden in de transgenderzorg probleemgebieden benoemen. Naast problemen met de bekostiging, verzamelen we signalen over slechte kwaliteit van de psychologische zorg en verkeerde prikkels in de zorg. Door deze problemen aan te kaarten en bij te dragen aan een oplossing hiervan, dragen we bij aan meer passende zorg voor transgenderpersonen. 

Pakketagenda

Transgenderzorg staat op de pakketagenda passende zorg 2023-2025. Zorginstituut Nederland heeft samen met vertegenwoordigers van zorgprofessionals, cliënten en zorgverzekeraars een pakketagenda opgesteld. Hierop staan onderwerpen die passende zorg moeten bevorderen en niet-passende zorg moeten tegengaan. Dat is zorg die niet effectief is voor de patiënt. De verwachte winst zit vooral in betere inzet van schaars beschikbare personeel. Dat heeft een positief effect op de houdbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Ook de uitvoering van de pakketagenda wordt samen gedaan. Dit is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Lees meer over pakketagenda passende zorg 2023-2025.

Voor informatie

Neem voor meer informatie contact op met: 

Liselotte Visser
E-mail: lvisser@zinl.nl

of

Aya Rädecker
E-mail: aradecker@zinl.nl

Planning

Planning tot aan publicatie plan van aanpak
Stap in het proces Datum
Start project oktober 2023
Probleemanalyse eind april 2024
Plan van aanpak voor 1 oktober 2024

Betrokken partijen

  • De Nederlandse GGZ (NLggz)
  • MIND
  • Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
  • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)