Advies - Vergoeding mondzorg volwassenen in het basispakket

Zorginstituut Nederland adviseert over de noodzaak om de beperkte vergoeding van mondzorg voor volwassenen uit het basispakket uit te breiden. En zo ja, welke aanpassingen dan wenselijk zijn. Dit advies moet bijdragen aan passende mondzorg voor volwassenen.

Aanleiding: wensen vanuit de maatschappij voor uitbreiding vergoeding van mondzorg

Mondzorg wordt voor volwassenen van 18 jaar of ouder meestal niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De overweging hiervoor is geweest dat de kosten van mondzorg te overzien zouden zijn en daarmee voor eigen rekening kunnen komen. Vanuit de politiek en de maatschappij zijn er wensen voor uitbreiding van de vergoeding van mondzorg voor volwassenen. Dit kan bijdragen aan toegankelijke en passende mondzorg.

De leden Bushoff en Dijk hebben een motie ingediend om een kosten- en batenanalyse uit te laten voeren voor mogelijke scenario's om mondzorg in het basispakket uit te breiden. Deze motie is aangenomen door de Tweede Kamer. Onder andere door deze motie heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Zorginstituut gevraagd om de huidige vergoeding van mondzorg voor volwassenen opnieuw te bekijken. Hierbij onderzoeken wij of de huidige vergoedingen voldoende aansluiten bij passende mondzorg.

Het ministerie van VWS ons ook gevraagd om de kostenanalyse uit te voeren voor de 5 voorgestelde scenario’s. In oktober 2024 publiceerden we een rapport met de kostenanalyse van de 5 scenario's.

Samenvatting: doel advies is toewerken naar passende mondzorg voor volwassenen

Het doel van dit advies is een passende vergoeding van mondzorg voor volwassenen. Hiervoor hebben we het adviestraject opgesplitst in 2 fasen: de verkennende en de inhoudelijke fase.

  1. Verkennende fase: in de verkennende fase krijgen we inzicht in de status van de mondgezondheid van volwassenen in Nederland en de invloed hierop van de huidige vergoedingen uit het basispakket. 
  2. Inhoudelijke fase: na de verkennende fase beslissen we of de vergoedingen van mondzorg voor volwassenen moeten worden aangepast. Als dat zo is, gaan we door naar een inhoudelijke fase, die leidt tot een pakketadvies. We geven geen pakketadvies als uit de verkennende fase blijkt dat de mondgezondheid van volwassenen in Nederland voldoende is. Of als blijkt dat er wel verbetering nodig is, maar de oplossing niet ligt in het aanpassen van de vergoeding. 

Passende zorg

Passende zorg gaat over het anders organiseren van zorg, zodat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Passende zorg is zorg die werkt, waar mogelijk dicht bij de patiënt en waarbij patiënt en zorgverlener samen beslissen. Het gaat om een ommezwaai in ons denken over zorg. Minder focus op ziekte en behandeling. En meer inzet op gezondheid en wat iemand wel kan.

Voor informatie

Hebt u een vraag over het advies over mondzorg voor volwassenen in het basispakket? Stuur dan een e-mail naar msaintaulaire@zinl.nl.

Planning

Planning tot aan publicatie advies
Stap in het proces Datum
Adviesaanvraag minister 3 mei 2024
Start verkennende fase 3 mei 2024
Beslissing wel of niet daadwerkelijk starten met adviestraject nog niet bekend
Start opstellen advies nog niet bekend
Consultatie conceptadvies nog niet bekend
Bespreking in de Adviescommissie Pakket (ACP) nog niet bekend
Besluit Raad van Bestuur (RvB) nog niet bekend
Publicatie advies december 2024