Standpunt belimumab (Benlysta®) bij actieve, auto-antilichaampositieve systemische lupus erythematosus (SLE)
Belimumab (Benlysta®) is geen stand van de wetenschap en praktijk als toegevoegde therapie bij volwassen patiënten met actieve, auto-antilichaampositieve systemische lupus erythematosus (SLE) met een hoge mate van ziekte-activiteit (bv. positief anti-dsDNA en laag complement). De behandeling valt daarom niet onder de dekking van het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Voorwaardelijke toelating
Voor voorwaardelijke toelating komen geneeskundige zorg, geneesmiddelen en hulpmiddelen in aanmerking, die nog geen deel uitmaken van het basispakket omdat de effectiviteit nog niet bewezen is. In de periode van de tijdelijke toelating moeten de onderzoekers gegevens verzamelen over de effectiviteit (en kosteneffectiviteit) van de zorg. Aan de hand van de verzamelde gegevens tijdens het onderzoek kan, voor afloop van de periode van voorwaardelijke toelating, worden vastgesteld of de zorg effectief is.
Behandeling met het geneesmiddel belimumab (Benlysta®) is per 1 juli 2015 voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de Zvw voor een periode van 4 jaar. Het gaat om patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE) waarbij sprake is van actieve, auto-antilichaampositieve ziekte met een hoge mate van ziekteactiviteit en met een geschiedenis van behandelfalen op de gebruikelijk behandeling. De voorwaarde voor vergoeding is dat patiënten deelnemen aan onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van belimumab.
Standpunt 2018: wel vergoeding uit het basispakket
Voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) werd het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft in 2018 geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit het basispakket.
Bijgaand standpunt uit 2012 is daarmee komen te vervallen.