Eindevaluatie standpunt endobronchiale longvolumereductie
Zorginstituut Nederland heeft de toepassing geëvalueerd van het standpunt uit 2017 over endobronchiale longvolumereductie (BLVR) middels éénrichtingskleppen bij ernstig longemfyseem. Hieruit blijkt dat 3 van de 4 centra de verlaagde volumenorm niet halen. We adviseren om te blijven inzetten op het halen van de volumenorm en informatie daarover openbaar te maken.
Aanleiding: standpunt Endobronchiale longvolumereductie middels éénrichtingskleppen bij ernstig longemfyseem
Op 14 september 2017 publiceerde het Zorginstituut het standpunt Endobronchiale longvolumereductie middels éénrichtingskleppen bij ernstig longemfyseem (tweede herbeoordeling). Onze conclusie was dat deze behandeling verzekerde zorg is. En om gepast gebruik te bevorderen beschreef de beroepsgroep van de longartsen (NVALT) in een waarborgdocument wanneer een patiënt voor deze behandeling in aanmerking komt. De beroepsgroep stelde ook een volumenorm vast. Het is een ingewikkelde behandeling, die vraagt om veel expertise van artsen. In een volumenorm staat hoe vaak artsen een behandeling minimaal per jaar moeten doen.
Evaluatievragen
Bij deze de evaluatie hebben we de volgende vragen onderzocht:
- Is er schriftelijke patiënteninformatie over deze behandeling beschikbaar gekomen?
- Hoe verloopt de dataregistratie? Daarin worden gegevens verzameld over het succes en de complicaties van de behandeling op lange termijn.
- Kloppen de kosten van de behandeling met wat was ingeschat?
- Halen artsen de volumenorm?
Resultaten eerste tussenmeting 2022
In 2022 deden we een eerste tussenmeting. Hieruit bleek dat alle afspraken gerealiseerd waren, behalve het naleven van de volumenorm. 3 van de 4 centra haalden de volumenorm van de beroepsgroep niet. Het Zorginstituut is daarover in gesprek gegaan met de NVALT en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hieruit bleek dat de volumenorm misschien te hoog was ingeschat. Daarom heeft de beroepsgroep de volumenorm verlaagd, in lijn met een Duitse richtlijn uit 2021. Ook is toen besproken dat de NVALT tijd nodig had om alles goed te organiseren. En dat het Zorginstituut in 2024 het naleven van de volumenorm weer zou evalueren. Dat is nu gebeurd.
Resultaten evaluatie 2024
Het Zorginstituut heeft in de periode 2022-2024 de implementatie van de volumenorm bij het standpunt BLVR gemonitord. Dit deden we door declaratiedata te analyseren op verschillende momenten. Onze conclusie is dat de situatie begin 2024 hetzelfde was als in 2022: 3 van de 4 centra halen de verlaagde volumenorm niet.
Vervolg: volumenorm opnemen op Transparantiekalender
Het Zorginstituut signaleert dat slechts 1 van de instellingen de verlaagde volumenorm van de beroepsgroep haalt. Omdat de volumenorm is bedoeld als waarborg voor goede kwaliteit van zorg, adviseren we de beroepsgroep, om door te gaan met het naleven van de volumenorm. En zorgverzekeraars adviseren we om hier rekening mee te houden bij het inkopen van zorg. We adviseren de beroepsgroep ook om een indicatorset voor BLVR te ontwikkelen en deze aan te bieden voor opname op de Transparantiekalender van het Zorginstituut. Die kalender maakt informatie over de kwaliteit van verleende zorg openbaar. Zo kunnen patiënten en de beroepsgroep zien hoe vaak een centrum de behandeling uitvoert. En kunnen zorgverzekeraars die zorg beter inkopen. Dit advies is begin december 2024 besproken met de voorzitter van de sectie Pulmonale Interventies van de NVALT en werd positief ontvangen.
Evaluatie nu afgerond
Hiermee is deze evaluatie afgerond.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over deze evaluatie? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Mattias Gothlin via MGothlin@zinl.nl.