Dequalinium (Fluomizin) bij bacteriële vaginose

Het Zorginstituut adviseert op basis van onderzoek om dequaliniumchloride (Fluomizin) niet op te nemen in het geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS).

Onderlinge vervangbaarheid

Bij het onderzoek is bekeken of het middel dequaliniumchloride (Fluomizin) onderling vervangbaar is met een middel dat is opgenomen in het vergoede pakket. Daaruit is voortgekomen dat bij de behandeling van patiënten met bacteriële vaginose, dequalinium een therapeutische minderwaarde heeft ten opzichte van oraal metronidazol. Er is niet voldoende bewijs dat het middel een beter of zelfs hetzelfde resultaat heeft als de gebruikelijke behandeling.

Indicatie waarvoor het middel is geregistreerd

Dequaliniumchloride (Fluomizin) is geregistreerd voor het behandelen van bacteriële vaginose.

Bacteriële vaginose ontstaat door een veranderde bacteriële samenstelling in het vaginaal secreet. Er is geen sprake van infectie of ontsteking door bacteriën die niet normaal in de vagina thuishoren. Symptomen zijn een niet-bloederige vaginale afscheiding die volgens de patiënte afwijkt van wat voor haar gebruikelijk is wat betreft hoeveelheid, kleur of geur, en die al of niet gepaard gaat met jeuk of irritatie in of rond de vagina.