Addendum - Verduidelijking inzet ouders bij kindzorg

Kinderen die in de thuissituatie verpleging en verzorging nodig hebben, krijgen hiervoor een indicatiestelling van de kinderverpleegkundige. Hierin wordt vastgesteld welke zorg het kind nodig heeft en die ouders vergoed kunnen krijgen uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorginstituut Nederland ontving signalen dat de indicatiestelling niet altijd goed gebeurt als het gaat om de inzet van ouders bij kindzorg. In dit addendum heeft het Zorginstituut de inzet van ouders bij kindzorg verduidelijkt. 

Aanleiding addendum kindzorg

We brengen dit addendum uit, omdat het Zorginstituut signalen ontvangt dat de indicatiestelling door kinderverpleegkundigen niet altijd in lijn is met 2 eerdere publicaties van het Zorginstituut. Het gaat om:  

Samenvatting van het addendum

De zorgvraag van het kind is het uitgangspunt voor de hoeveelheid zorg die kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Deze zorg valt onder verzekerde zorg. Als ouders of anderen uit het netwerk van het gezin vrijwillig een deel van deze zorg leveren, dan zien zij ervan af om dat deel van de zorg vergoed te krijgen. De kinderverpleegkundige neemt deze vrijwillige zorg dan niet op in de indicatiestelling van het kind. Maar in de wet- en regelgeving staat dat vrijwillige zorg door het netwerk of cliëntsysteem niet mag worden afgedwongen. 

Ouders kunnen zorg wél vergoed krijgen, als zij zorg verlenen als informele zorgverlener. Dat wordt dan betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb) en staat beschreven in de indicatie van het kind. Deze indicatie is het uitgangspunt voor hoe de zorg geleverd wordt: in natura of via een pgb. De indicatie voor kindzorg blijft hetzelfde: het maakt niet uit om welke leveringsvorm het gaat, en of de zorg verleend wordt door een formele of informele zorgverlener.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over deze verduidelijking? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Martine Oonk via moonk@zinl.nl