Notitie Verkenning mogelijkheden persoonlijke gezondheidsomgeving binnen de Zorgverzekeringswet

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Zorginstituut gevraagd te onderzoeken of, en zo ja op welke manier, de aanschaf en het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) voor alle burgers verzekerde zorg kan zijn.

PGO belangrijk voor functioneren zorg

Een PGO of een vorm van een PGO is volgens het Zorginstituut noodzakelijk om de zorg nu en in de toekomst goed te laten functioneren. Een PGO helpt bij het bieden van passende zorg aan patiënten of cliënten en kan daarmee bijdragen aan de opgaven waar de zorg voor staat.

PGO op dit moment geen verzekerde zorg

Op dit moment past de aanschaf en het gebruik van de basis PGO voor elke burger niet binnen de reikwijdte van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basis PGO is daarom geen verzekerde zorg en wordt niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

2 mogelijkheden

Er zijn 2 mogelijkheden om te zorgen dat de basis PGO wél voor alle burgers gratis beschikbaar is:

  • De eerste mogelijkheid is om de regelgeving van de Zvw op bepaalde onderdelen aan te passen. In dat geval wordt de reikwijdte van de Zvw opgerekt. Hier moet echter terughoudend mee worden omgegaan.
  • De tweede mogelijkheid is dat er door het ministerie van VWS wordt gezocht naar een andere manier van financiering van de PGO.