Brief van Zorginstituut over ANW-bereikbaarheid ggz bij niet-acute zorgvragen

In deze brief aan betrokken partijen, reageert Zorginstituut Nederland op een vraag van een landelijke werkgroep. Zij zijn bezig met een opdracht uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) voor het organiseren van bereikbaarheid van zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zij moeten bereikbaar zijn voor patiënten met niet-acute zorgvragen tijdens avond-, nacht- en weekenduren (ANW).

Aanleiding: voorkomen van ergere klachten

Huisartsenpraktijken worden tijdens avond-, nacht-, en weekenddiensten geconfronteerd met zorgvragen van personen met niet-acute psychische klachten of hun naasten. Om te voorkomen dat de situatie van deze mensen verergert, is een landelijke werkgroep bezig om te organiseren dat huisartsenprakijken ook tijdens de ANW-uren een ggz-professional om advies kunnen vragen. 

Samenvatting van de brief

Naar aanleiding van de vraag van de werkgroep over de bekostiging van deze zorg, concludeert het Zorginstituut het volgende:

  1. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regelt hoe zorgaanbieders de prestaties en de tarieven rechtsgeldig in rekening kunnen brengen bij zorgverzekeraars, verzekerden en niet-verzekerden. Het Zorginstituut gaat niet over de vraag onder welk budgettair kader bepaalde zorg zou moeten vallen.
  2. De bereikbaarheid en zorg van een huisartsenpost tijdens ANW-uren valt onder ‘geneeskundige zorg zoals huisartsen die plegen te bieden’. Net als de inschatting door de huisartsenpraktijk of een ggz-professional om advies moet worden gevraagd.
  3. De bereikbaarheid van zorgaanbieders in de ggz tijdens ANW-uren valt onder ‘geneeskundige zorg zoals medisch specialisten en klinisch psychologen die plegen te bieden’.