Advies - Uitbreiding vergoedingsvoorwaarden inclisiran (Leqvio®) en bempedoïnezuur (Nilemdo®)
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om de bijlage 2-voorwaarden van inclisiran (Leqvio®) en bempedoïnezuur (Nilemdo®) aan te passen. Inclisiran kan worden gebruikt voor de behandeling van te hoog cholesterol. Bempedoïnezuur kan worden gebruikt voor de behandeling van vetstofwisselingsziekten. De medicijnen zijn al opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en worden dus vergoed voor bepaalde groepen patiënten. De minister heeft ons advies inmiddels overgenomen. De nieuwe vergoedingsvoorwaarden gaan in vanaf 1 november 2024.
Update oktober 2024: bijlage 2-voorwaarden uitgebreid per 1 november 2024
De minister van VWS heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Dat betekent dat de voorwaarden van inclisiran (Leqvio®) en bempedoïnezuur (Nilemdo®) worden uitgebreid. De nieuwe vergoedingsvoorwaarden gaan in vanaf 1 november 2024.
Lees het vergoedingsbesluit van de minister in de Staatscourant.
De nieuwe bijlage 2-voorwaarden zijn te lezen in het uitklapveld.
Aandoening waarbij het middel kan worden toegepast
Inclisiran kan worden gebruikt voor de behandeling van bepaalde mensen met te hoog cholesterol. Bempedoïnezuur kan worden gebruikt voor de behandeling bepaalde mensen met vetstofwisselingsziekten.
Meer informatie over inclisiran voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie over bempedoïnezuur voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie over inclisiran voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Meer informatie over bempedoïnezuur voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies van het Zorginstituut
Zorginstituut Nederland adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de bijlage 2-voorwaarden van inclisiran (Leqvio®) en bempedoïnezuur (Nilemdo®) aan te passen. Volgens de nieuwe voorwaarden hoeven patiënten die intolerant zijn voor ezetimib, geen ezetimib meer te gebruiken om in aanmerking te komen voor vergoeding van bempedoïnezuur of inclisiran.
Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
Het Zorginstituut heeft voor dit advies overlegd met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over vergoeden van medicijnen
Inclisiran en bempedoïnezuur zijn een extramurale geneesmiddelen. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.