Horizonscan MedTech
Het Zorginstituut wil tijdig belangrijke pakketvraagstukken signaleren en agenderen. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden voor een Horizonscan MedTech. Met deze Horizonscan MedTech wil het Zorginstituut beter zicht krijgen op de komst van medisch-technologische innovaties (MedTech). Het gaat om innovaties die we de komende 2 jaar verwachten in de zorg. Het Zorginstituut en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zien horizonscanning als een veelbelovend instrument om bij te dragen aan vroegtijdige informatievoorziening van instromende MedTech.
Waarom de Horizonscan MedTech?
De horizonscan creëert een openbaar en zo objectief mogelijk overzicht van impactvolle medische technologieën die de komende 2 jaar worden verwacht. De Horizonscan MedTech heeft als doel om de opkomst van risicovolle medische technologie in kaart te brengen voor het Zorginstituut zelf, maar ook voor alle veldpartijen. Dat doen we door informatie vroegtijdig, integraal en transparant beschikbaar te maken bij de instroom van MedTech. Het Zorginstituut gebruikt deze informatie onder andere voor eigen agendering, zoals de doorontwikkeling van pakkettaken en het verduidelijken van pakketvraagstukken.
Verkennende onderzoeken
Vanwege de mogelijkheden die een horizonscan kan bieden voor medische hulpmiddelen, heeft het Zorginstituut in 2019 een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Hieruit bleek dat veel stakeholders een horizonscan nuttig vinden. Het advies luidde om gefaseerd de mogelijkheden van een Horizonscan MedTech te onderzoeken. Om de beheersbaarheid en schaalbaarheid te kunnen controleren, heeft het Zorginstituut eerst een pilot horizonscan diabeteshulpmiddelen gedaan.
Horizonscanonderwerpen selecteren
Om de meest relevante onderwerpen te selecteren en prioriteren heeft het Zorginstituut een verkenningsonderzoek laten uitvoeren. In dit onderzoek zijn zorginnovatietrends in kaart gebracht die in de komende 1 tot 3 jaar te verwachten of op te schalen zijn. Het gaat om medisch-technologische en digitale toepassingen. We gaan deze innovatietrends verder onderzoeken om nieuwe onderwerpen voor horizonscans te selecteren. Uit een eerste analyse is de draadloze pacemakertechnologie gekozen als een interessant onderwerp voor een pilot.
Pilot Horizonscan Draadloze pacemaker
Eind 2023 organiseerde het Zorginstituut samen met Health Innovation Netherlands (HI-NL) een multidisciplinaire ronde tafel voor het onderwerp draadloze pacemakertechnologie. Uit deze tafel zijn verschillende signalen naar boven gekomen. Deze worden besproken tijdens een bestuurlijk overleg met de cardiologische beroepsgroep. Het Zorginstituut zal de uitkomsten uit de tafel en het overleg met de beroepsgroep gebruiken om te bepalen hoe het een begeleidende rol kan spelen bij een passende instroom van draadloze pacemakers in het verzekerde pakket. We publiceren de resultaten van de pilot eind 2024, na overleg met de beroepsgroep.
Veldscan MedTech-innovaties in de medisch-specialistische zorg
In 2024 voert het Zorginstituut een veldscan uit om medisch-technologische trends te identificeren binnen de medisch-specialistische zorg. Om zo te beschrijven welke trends verwacht kunnen worden. Daarnaast verkennen we of het Zorginstituut een rol kan spelen bij de begeleide instroom van innovaties in het open deel van het basispakket. De survey hiervoor stond open tot en met eind augustus 2024. Het Zorginstituut analyseert vervolgens de gegevens en publiceert deze naar verwachting eind 2024.
Voor informatie
Hebt u vragen of wilt u meer weten over de Horizonscan MedTech? Stuur dan een e-mail naar: horizonscanmedtech@zinl.nl.
Publicaties
-
Pilot Horizonscan Medische Technologie diabeteszorg
Het Zorginstituut en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zien horizonscanning als een veelbelovend ...
-
Onderzoek: Horizonscan Medische Hulpmiddelen - haalbaarheidsstudie
Net als bij de geneesmiddelen vindt er op het gebied van medische hulpmiddelen veel innovatie plaats. Er is momenteel geen ...
-
Onderzoeksrapport: Technologische innovaties in de zorg
KPMG heeft in opdracht van Zorginstituut Nederland een onderzoek uitgevoerd naar opkomende en recent geïntroduceerde ...