Behandeling hooggebergte (‘Davos’) verzekerde basiszorg voor beperkte subgroep
Voor mensen met ernstig refractaire (‘medisch onbehandelbare’) astma heeft hooggebergtebehandeling volgens de behandelend artsen een meerwaarde, namelijk als ultimum remedium: een laatste redmiddel. Bij deze subgroep is met de behandeling op zeeniveau (in Nederland) geen controle over de astma te krijgen en biedt zelfs noodmedicatie, zoals met corticosteroïden, onvoldoende effect. Het Zorginstituut handhaaft zijn standpunt dat ‘behandeling van ernstig astma in het hooggebergte’ voor deze groep verzekerde zorg in het basispakket is, onder voorwaarde dat er nader onderzoek plaatsvindt dat de effecten op de langere termijn aantoont. Het Zorginstituut benadrukt ook dat longrevalidatie op zeeniveau voorliggend is.
Alleen bij ernstige astma als ultimum remedium
Het Zorginstituut stelt vast dat bij de beoordeling van de effectiviteit van de hooggebergtebehandeling in het astmacentrum in Davos (Zwitserland) twee groepen astmapatiënten moeten worden onderscheiden. De door onder meer de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) geïdentificeerde subgroep van mensen met ernstig refractair astma voor wie de beroepsgroepen de hooggebergtebehandeling als ultimum remedium beschouwen, en de ‘overige mensen met astma’.
Overige mensen met astma
Het Zorginstituut concludeert dat voor de groep ‘overige mensen met astma’ onvoldoende bewijs van voldoende methodologische kwaliteit aanwezig is, om te kunnen concluderen dat de hooggebergtebehandeling, ten opzichte van behandeling op zeeniveau, voldoende bewezen effectief is. De hooggebergtebehandeling voor deze groep behoort hierdoor niet tot de te verzekerde zorg.
Nader onderzoek
In de eerste helft van 2018 beoordeelt het Zorginstituut de effectiviteit van de hooggebergtebehandeling voor de benoemde subgroep opnieuw. Het Zorginstituut adviseert nadrukkelijk aan de betrokken partijen om voor de opzet en uitvoering van het aanvullend onderzoek een samenwerking aan te gaan met een (academisch) onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in evaluatieonderzoek, zodat over drie jaar het juiste onderzoek beschikbaar is om de effectiviteit van de hooggebergtebehandeling aan te tonen. Het is met name van belang dat uit dit aanvullende onderzoek blijkt dat de effectiviteit van de langetermijneffecten van de hooggebergtebehandeling in vergelijking met behandeling op zeeniveau vaststaat.