Bezwaar maken
Als u het niet eens bent met een besluit van het Zorginstituut, kunt u binnen 6 weken nadat het besluit bekend is gemaakt, bezwaar maken. Hier vindt u informatie over het maken van bezwaar.
Waartegen kunt u bezwaar maken?
Een bezwaar kan alleen gaan over een besluit van het Zorginstituut dat u per brief hebt ontvangen. Bijvoorbeeld een besluit over een subsidie of een besluit over een Woo-verzoek.
Als u niet tevreden bent over de manier waarop u behandeld bent door het Zorginstituut, kunt u een klacht indienen. Meer informatie hierover staat op de pagina 'Klacht indienen'.
Hoe maakt u bezwaar?
U kunt zelf bezwaar maken of iemand machtigen om namens u bezwaar te maken tegen een besluit van het Zorginstituut.
Een bezwaarschrift moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten:
- de datum van uw bewaarschrift;
- het besluit waartegen u bezwaar maakt (het is hierbij raadzaam om datum, kenmerk en het onderwerp van het besluit te vermelden, ook kunt u een kopie van het besluit meesturen);
- waarom u daar bezwaar tegen maakt;
- uw naam, postadres en e-mailadres (en eventueel uw telefoonnummer);
- uw handtekening.
Als u documenten hebt die uw bezwaarschrift ondersteunen, kunt u die aan uw bezwaarschrift toevoegen.
Onderteken het bezwaarschrift en stuur dit naar:
Zorginstituut Nederland
t.a.v. Team Juridische Zaken
Postbus 320
1110 AH Diemen
Iemand machtigen
Als u iemand machtigt om bezwaar voor u te maken, kunt u het machtigingsformulier invullen en meesturen met uw bezwaarschrift. Laat u uw bezwaar indienen door een advocaat, dan is een machtiging niet nodig.
Kosten
De bezwaarprocedure is kosteloos. Maakt u gebruik van een advocaat of deskundigen, dan zijn de kosten daarvan wel voor uw rekening.
Wat gebeurt er met uw bezwaar?
Naar aanleiding van uw bezwaarschrift wordt u uitgenodigd aan te geven of u mondeling een toelichting wenst te geven op uw bezwaarschrift. Het Zorginstituut neemt daarna meestal binnen 6 weken een beslissing op uw bezwaarschrift. Mocht het meer tijd kosten, dan wordt u hierover schriftelijk geïnformeerd.
Geldigheid besluit tijdens bezwaarprocedure
Het indienen van een bezwaar heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat het besluit blijft gelden terwijl uw bezwaar in behandeling is. Wilt u dat de werking van een besluit wordt geschorst, zodat het niet kan worden uitgevoerd? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening tot een besluit is genomen op uw bezwaar.
Hebt u bezwaar tegen een beslissing van uw zorgverzekeraar?
U kunt bij ons geen bezwaar maken, als u een geschil hebt met uw zorgverzekeraar over een aanspraak op Zvw-zorg. Daarvoor kunt u terecht bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).