Zorginstituut verwelkomt Mark Janssen als nieuwe bestuursvoorzitter

Mark Janssen start vandaag als de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) van Zorginstituut Nederland. Janssen volgt Sjaak Wijma op, die na een korte overgangsperiode het Zorginstituut zal verlaten. Wijma is de afgelopen 8 jaar lid geweest van de RvB, waarvan 6 jaar als voorzitter.

De afbeelding toont het portret van Mark Janssen.
Beeld: ©Radboudumc

De nieuwe bestuursvoorzitter voorgesteld

Mark Janssen heeft veel bestuurlijke ervaring in de zorg. Hij had bestuursfuncties bij instellingen in de medisch-specialistische zorg en de langdurige zorg. Namens die organisaties bekleedde hij ook diverse nevenfuncties bij koepelorganisaties in de zorg. Als bestuurder zette Janssen zich in voor regionale en domeinoverstijgende samenwerking, gegevensuitwisseling in de zorg en bedrijfsvoering. Zijn achtergrond is bedrijfseconomie en bedrijfskunde op het gebied van verandermanagement.

Janssen over zijn start bij het Zorginstituut: “Ik kijk ernaar uit om bij het Zorginstituut aan de slag te gaan met onze uitdagende opdracht: de toekomst en toegankelijkheid van de zorg in Nederland. Daar ben ik al 30 jaar met plezier mee bezig en dat zet ik graag voort op deze plek. Ik hoop veel gebruik te maken van de passende zorgpraktijken die zijn verzameld en wil stappen maken in de elektronische beschikbaarheid van gegevens. Als bestuurder zet ik me altijd in om het doel van de organisatie te realiseren.”

Sjaak Wijma neemt na 8 jaar afscheid van Zorginstituut

Sjaak Wijma heeft de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan de zorg in Nederland. Tijdens zijn 8 jaar bij de RvB, waarvan de laatste 6 jaar als voorzitter, maakte hij zich hard voor grote aanpassingen in het zorglandschap. In deze periode stond vooral de versnelling naar passende zorg centraal. Daarbij stond voor Wijma voorop dat zorg vooral persoonsgericht moet zijn: zorg moet niet alleen gaan over het behandelen van de ziekte, maar ook wat die behandeling betekent voor de gezondheid van de patiënt. Wijma benadrukte daarbij altijd de verantwoordelijkheid die niet alleen het Zorginstituut daarin heeft, maar de hele samenleving.

‘Passende zorg heeft inhoud en waarde gekregen onder leiding van Wijma’

Karin Timm, lid van de RvB bij het Zorginstituut, over het vertrek van Wijma: “Afscheid nemen van Sjaak is met trots terugblikken op een periode van 8 jaar. In die periode is het Zorginstituut gegroeid naar een gezaghebbende organisatie die een grote en belangrijke rol speelt in de gezondheidszorg. Passende zorg heeft onder zijn leiding inhoud en waarde gekregen. Die waardevolle principes zullen wij blijvend inzetten om zorg beschikbaar te houden voor de patiënt, cliënt en bewoner.”

Over de RvB en het Zorginstituut

De Raad van Bestuur geeft leiding aan het Zorginstituut en draagt zo bij aan de missie: Gezond samen leven. Daaraan werkt Zorginstituut Nederland elke dag door zich in te zetten voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen in Nederland, nu en in de toekomst.