Kleine patiënten, grote wensen: kinderen willen gehoord worden

Kinderen willen een stem hebben in hun eigen behandeling. Zorgprofessionals moeten kinderen veel meer betrekken bij beslissingen die gaan over hun zorg. Die boodschap stond centraal bij de conferentie ‘Samen beslissen met kinderen’ op 19 september 2024. Boudewijn (10 jaar), vertelde tijdens de conferentie over een ervaring waarbij hij geen inspraak had: "ik kreeg 2 prikken tegelijk, dat wilde ik niet en dat ging fout. Daar heb ik wel een klein beetje een trauma van opgelopen".

De foto toont 2 kinderen die worden geinterviewd op de conferentie samen beslissen met kinderen.
Beeld: ©Karin Hexspoor

Kijk niet naar de klachten, maar naar de krachten van het kind

Volgens kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vinden kinderen het belangrijk om te benadrukken dat hun behandeling niet losstaat van hun leven: “Het gaat om mijn leven en dus om mijn behandeling”. Dit betekent dat een behandeling in het leven van een kind moet passen en niet andersom. De impact van een behandeling op het leven van kinderen is groot. Dat ondervond ook Florian. Hij vertelde dat hij het jammer vond dat de dokter niet vroeg hoe het met hem ging. “Dan had ik de dokter kunnen vertellen dat ik graag snel weer had willen rennen na mijn behandeling.” Mogelijk had Florian met zijn ouders en arts een andere keuze willen maken. Dit laat zien dat een behandeling bij kinderen vraagt om maatwerk.

Pilletje of drankje?

“Wil je een pilletje in je mond, een pilletje tussen de billen of heb je liever een drankje?”, met deze vraag illustreerde een aanwezige kinderarts het belang van maatwerk. De aanwezige kinderen reageerden namelijk uiteenlopend. Sommige kinderen trokken een heel vies gezicht bij het idee van een pilletje tussen de billen, terwijl anderen zeiden: “Maar die werkt wel snel!”. 

Hoogleraar Trudy van der Weijden vertelde over maatwerk: "Kinderen hebben niet alleen medische zorg nodig, maar ook ondersteuning die past bij hun persoonlijke situatie. Door actief te luisteren naar kinderen en samen met hen na te denken over de beste aanpak, kunnen we zorg bieden die aansluit bij hun behoeften”. Voor de ontwikkeling van kinderen is het van groot belang om in hun eigen vertrouwde omgeving van gezin, school en buitenschoolse activiteiten te blijven. 

Bijeenkomst Samen beslissen

De conferentie in het NEMO Science Museum in Amsterdam sloot verschillende onderzoeksprojecten af die zich richtten op samen beslissen met kinderen. Al deze projecten laten zien hoe je in de praktijk het samen beslissen met kinderen kunt aanpakken. Dat vraagt namelijk om een andere aanpak dan bij volwassenen. Het is belangrijk om een vertrouwelijke sfeer te creëren, waarin kinderen zich gehoord voelen. En dat zorgprofessionals op het niveau van kinderen communiceren en goed luisteren naar hun zorgen en wensen. 

Een keuzehulp is daarbij een handige tool. Keuzehulpen visualiseren op een kindvriendelijke manier de verschillende behandelmogelijkheden en de bijbehorende gevolgen. Door samen met kinderen de keuzehulp door te nemen, begrijpen ze beter wat de verschillende opties inhouden. Zo krijgen kinderen meer eigen regie. Dat is niet alleen een recht van het kind, maar ook een investering in hun toekomst.

Op de foto zien we het podium van de conferentie samen beslissen met kinderen. De foto is gemaakt vanuit de zaal. Op het podium zien we een aantal volwassen en kinderen die omkijken naar een presentatie die wordt getoond op een groot scherm.
Beeld: ©Karin Hexspoor

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.