Zorginstituut: geen vergoeding Wegovy voor obesitas wegens onduidelijkheid gezondheidseffecten

Zorginstituut Nederland adviseert minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om Wegovy® niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit is een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas met de werkzame stof semaglutide. Hoewel het Zorginstituut het medicijn bewezen effectief noemt om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Er zijn risico’s, ook voor het zorgbudget. Daarom is opname in het basispakket op dit moment volgens het Zorginstituut ‘maatschappelijk niet te verantwoorden’.

De foto toont een close-up van een hand van iemand die zichzelf in een buikplooi injecteert met een medicijn
Beeld: ©ANP

Obesitas geeft extra risico op andere ziektes

Zo’n 7 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht. Van hen heeft 14% ernstig overgewicht, oftewel obesitas: een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger. BMI is een berekening van wat een gezond gewicht is in verhouding tot iemands lengte. Het geneesmiddel is door de fabrikant geregistreerd voor patiënten met een BMI vanaf 27 en ten minste 1 aandoening die samenhangt met het gewicht. In Nederland komen dan zo’n 4 miljoen mensen in aanmerking voor het medicijn. Het aantal mensen met overgewicht en obesitas groeit elk jaar. Dat geeft ook extra risico op andere ziektes, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Meer onderzoek nodig voor vaststellen gezondheidswinst patiënten

Het Zorginstituut heeft grote vraagtekens bij het ziektemodel dat de fabrikant gebruikt voor zijn berekeningen. Hoewel het Zorginstituut semaglutide op basis van het wetenschappelijk bewijs als effectief bestempelt, is meer onderzoek nodig omdat ook nog veel onbekend is. Zo kan het Zorginstituut niet vaststellen bij welke patiënten semaglutide tot de meeste gezondheidswinst leidt. Ook zijn er geen studies naar het verantwoord afbouwen van het middel als iemands gewicht voldoende is afgenomen. Verder is niet bekend of langdurig gebruik blijvend effectief is. Al deze informatie is nodig om te kunnen berekenen of het geneesmiddel kosteneffectief is. Dat betekent een redelijke verhouding tussen de gezondheidswinst voor patiënten en de vraagprijs.

Wereldwijd tekort aan werkzame stof semaglutide

Een bijkomende overweging van het Zorginstituut om semaglutide nu niet te vergoeden voor obesitas is het wereldwijde tekort aan semaglutide. De stof is belangrijk voor diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Maar is er een run op ontstaan sinds enkele jaren geleden bekend werd dat het middel helpt om af te vallen. Hierdoor is het diabetesmedicijn Ozempic® bijna niet meer verkrijgbaar. Het Zorginstituut vindt dat de tekorten voor diabetespatiënten des te meer benadrukken hoe belangrijk het is om scherp te bepalen welke mensen het meeste baat hebben het geneesmiddel. Deze moeten passend worden ingezet.

Breder debat nodig over maatschappelijke aanpak obesitas

Vergoeding van semaglutide als middel tegen overgewicht en obesitas kan een enorme hap uit het zorgbudget nemen. De kosten kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar.

“Gaan we een mogelijk hele grote groep mensen in Nederland levenslang dure medicatie geven, terwijl we nog veel niet weten over gepast gebruik van dit middel? En terwijl noodzakelijke maatregelen om de samenleving gezonder te maken uitblijven?” Volgens bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut kan de oplossing van het almaar groeiende obesitasprobleem niet alleen bij de zorg liggen. Overgewicht is een urgent vraagstuk en de komende jaren worden er nog meer obesitasmedicijnen verwacht. Daarom dringt het Zorginstituut aan op extra onderzoek naar de gezondheidseffecten van Wegovy® en roept de politiek op om een breder debat te voeren over de maatschappelijke aanpak van overgewicht en de inzet van zorg én van preventie.

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.