ACP vergadert over de monitor weesgeneesmiddelen en het sluisgeneesmiddel Darzalex®

De ‘monitor weesgeneesmiddelen’ en het ‘pakketadvies over het sluisgeneesmiddel Daratumumab (Darzalex®)’ worden besproken in de vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) op vrijdag 27 oktober.

De foto toont een close-up van het bord met logo van het Zorginstituut bij de ingang

Monitor weesgeneesmiddelen

Het Zorginstituut monitort het gebruik, toepassing en de kosten van niet-oncologische weesgeneesmiddelen. Het doel hiervan is om het beleid van de overheid en zorgverzekeraars te ondersteunen en gepast gebruik door de beroepsgroep te stimuleren.
De monitor richt zich op de ontwikkeling in de kosten en de aantallen patiënten van niet-oncologische weesgeneesmiddelen. Het beleid van zorgverzekeraars. De kosten en het gebruik van de weesgeneesmiddelen voor de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. De organisatie van de vergoedingsstatus van deze weesgeneesmiddelen in andere Europese landen.
De monitor zal jaarlijks verschijnen.

Pakketadvies Daratumumab (Darzalex®) voor de behandeling van volwassen patiënten met multipel myeloom

De minister van VWS heeft eerder dit jaar het middel Daratumumab (Darzalex®) in de zogenaamde pakketsluis geplaatst. Dit betekent dat instroom in het pakket pas kan plaatsvinden na een positief advies van het Zorginstituut en een daarop volgende succesvol verlopende prijsonderhandeling.
Multipel myeloom is een levensbedreigende aandoening: het beïnvloedt het functioneren van het beenmerg, leidt tot spontane botbreuken en veroorzaakt nierfalen.
Bij deze beoordeling is gekeken of dit nieuwe geneesmiddel, toegevoegd aan twee combinaties van al bestaande middelen leidt tot winst in (progressievrije) overleving bij patiënten die al eerder zijn behandeld voor multipel myeloom, en waarbij de ziekte is teruggekomen.

Adviescommissie Pakket

Het bestuur van het Zorginstituut is verantwoordelijk voor onder andere de ‘pakketadviezen’ aan de minister van VWS. De ACP adviseert hieraan voorafgaand het bestuur over voorgenomen adviezen over de samenstelling van het verzekerde pakket. De vergaderingen van de ACP zijn openbaar.

Bekijk de volledige agenda en vergaderstukken op de pagina van de ACP.