Nieuw programma stimuleert samen beslissen over de behandeling
Stel je voor: je bent een patiënt en wilt nakijken waar je met jouw aandoening, in jouw specifieke geval, met jouw wensen en verwachtingen het beste terecht kunt. Je zoekt gemakkelijk de relevante informatie op, bepaalt naar welke spreekkamer je wilt en voert daar samen met je behandelaar een gesprek over de beste behandeling in jouw situatie. Zo kun je samen beslissen over jouw gezondheid. Over 5 jaar moet het kunnen, voor de aandoeningen die de helft van de landelijke ‘ziektelast' bepalen.
Programma 'Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen'
Om dat te bereiken voert het Zorginstituut de komende jaren het programma ' Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’ uit, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierbij wordt samengewerkt met veel partijen in de zorg en aangesloten bij initiatieven die er al zijn om samen te beslissen.
Uitkomstinformatie
Uitkomstinformatie gaat over de resultaten van een behandeling. Die worden bijgehouden door artsen en steeds vaker ook door patiënten. Bij artsen ligt de focus op het medische deel, zoals het aantal geslaagde operaties of complicaties. Bijvoorbeeld of de operatie om een kunstheup te plaatsen succesvol is verlopen en of er binnen 30 dagen na de operatie geen infectie is ontstaan.
Bij patiënten ligt de focus op de uiteindelijke uitkomst; hoe is de ingreep beleefd en wat kán ik weer na een operatie? In het voorbeeld van de kunstheup: hoe ver kon ik lopen voor de operatie en hoe gaat dat een aantal maanden na de operatie? Heb ik nu minder pijn dan voorheen? En kan ik weer aan het werk?
Gebundeld kan deze informatie andere patiënten helpen om de keus voor een behandelaar te maken. En samen met een behandelaar in gesprek te gaan over de mogelijke behandeling.
5 projecten
Het programma bestaat uit 5 projecten, die het verzamelen, delen en gebruiken van uitkomstinformatie mogelijk moeten maken. Dit gebeurt op de volgende manier:
- bepalen voor welke aandoeningen dit moet gaan gelden;
- uitzoeken of het gebruik van internationaal ontwikkelde sets in Nederland een versnellend effect kan hebben;
- uitzoeken welke techniek of instrumenten hiervoor nodig zijn;
- afspraken maken over het aanleveren van de benodigde informatie;
- stimuleren van patiënten en zorgprofessionals om deze informatie echt te gaan gebruiken.