Lagere administratieve lasten voor ziekenhuizen door beter gebruik bestaande databronnen
Het intensiever gebruiken van bestaande databronnen voor kwaliteitsgegevens kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de administratieve lasten bij ziekenhuizen. Dit blijkt uit een onderzoek dat door KPMG Plexus op verzoek van Zorginstituut Nederland is uitgevoerd en onderdeel is van het ZonMw-programma ‘Kwaliteit van Zorg’. Dit onderzoek is een ruggensteun voor de al eerder ingezette koers van het Zorginstituut om ziekenhuizen de uit te vragen kwaliteitsgegevens te laten onttrekken aan bestaande registraties.
Intensiever gebruik van bestaande databronnen levert 19% minder uitvraag op
Er zijn diverse kwaliteitsmetingen die inzicht geven in de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen; niet alleen worden diverse indicatoren gemeten voor publieksinformatie in de openbare database van het Zorginstituut, maar ook voor de Inspectie voor Gezondheidszorg, individuele patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en interne doeleinden. Uit dit onderzoek blijkt nu dat men tot 19% minder variabelen hoeft uit te vragen door gebruik van bestaande databronnen zoals DIS, Vektis en Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ).
Afspraken over terugdringing van parallelle uitvraag
Zorginstituut Nederland heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het verminderen van parallelle uitvraag door voor kwaliteitsinformatie meer gebruik te maken van bestaande klinische registraties. En ook te zorgen voor afspraken tussen zorgverleners, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars over het terugdringen van de zogeheten parallelle uitvraag door individuele verzekeraars en afzonderlijke keurmerken. Zorgaanbieders leveren deze gegevens nu 1 keer aan bij een registratie of gegevensmakelaar die de gegevens vervolgens doorlevert naar meerdere gebruikers. Marloes Zuidgeest, adviseur van het Zorginstituut: “Dit onderzoek laat zien dat we door betere afstemming en beter gebruik van bestaande bronnen nog winst kunnen boeken.”