Beoordeling vaccinatie tegen gordelroos
Vandaag sturen de Gezondheidsraad en het Zorginstituut samen een verbindende notitie naar de minister van VWS over de vaccinatie tegen gordelroos. Zij doen dat in het kader van hun samenwerking ten behoeve van de beoordeling van vaccins en vaccinaties waarom minister Schippers heeft verzocht (de zogenaamde BKV). Eerder brachten de Gezondheidsraad en het Zorginstituut zo een verbindende notitie uit over de vaccinatie tegen kinkhoest.
Gordelroos
Gordelroos is het gevolg van een opleving van het waterpokkenvirus, dat na een doorgemaakte infectie aanwezig blijft in het zenuwstelsel en bij verminderde weerstand opnieuw de kop kan opsteken. De aandoening kan heel pijnlijk zijn. Tweederde van de gordelroospatiënten is ouder dan 50 jaar. Het enige vaccin dat beschikbaar is, Zostavax, is geregistreerd voor toepassing bij deze doelgroep. In 2014 heeft het Zorginstituut geadviseerd om dit vaccin, toegepast bij voor mensen boven de 70 jaar (hiervoor vroeg de fabrikant vergoeding aan) niet op te nemen in de basisverzekering omdat niet is aan te wijzen welke mensen uit deze populatie precies risico lopen om gordelroos te krijgen en dus gevaccineerd zouden moeten worden. Daarmee wordt niet voldaan aan de eis dat er sprake moet zijn van zogenaamde geïndiceerde preventie en is financiering vanuit de basisverzekering niet geëigend. In de verbindende notitie breidt het Zorginstituut dit advies uit met de groep mensen van 50 tot 70 jaar, waarvoor de fabrikant destijds geen vergoeding had aangevraagd.
Niet in publiek programma en niet in kader Zorgverzekeringswet
De Gezondheidsraad concludeert in het advies dat zij vandaag uitbrengt dat gordelroos niet in aanmerking komt voor opname in een publiek programma zoals het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) omdat het zich niet verspreidt op een manier dat er dreiging is voor de bevolking of dat het het maatschappelijk leven kan belemmeren. Verder meent de Gezondheidsraad dat vaccinatie tegen gordelroos ook geen collectief belang dient omdat de effectiviteit van het vaccin te beperkt is en de beschermingsduur te kort. Bovendien is het vaccin niet veilig voor mensen met een verminderde afweer. Samen concluderen de Gezondheidsraad en het Zorginstituut dan ook in de verbindende notitie dat er voor gordelroosvaccinatie geen ruimte is voor een collectieve regeling en dus ook niet voor financiering in het kader van de zorgverzekeringswet.