Zicht op betere kwaliteit mondzorg
De ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden in de mondzorg loopt achter op andere medische sectoren. Om die reden heeft Zorginstituut Nederland vorig jaar de mondzorgsector gevraagd om met een plan van aanpak te komen om de kwaliteit van de zorg in de keten van onder meer mondhygiëne, tandheelkunde, kaakchirurgie en orthodontie verder te verbeteren. Het Kennisinstituut Mondzorg (KiMo) start nu met de uitvoering van een plan van aanpak. Op 15 februari jl. heeft het bestuur van het Zorginstituut besloten om de in het plan van KiMo genoemde kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten op de Meerjarenagenda te plaatsen.
Gelijk aan de slag
Het Zorginstituut vindt het van belang dat KiMo zo snel mogelijk start met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden in de mondzorg. Het KiMo heeft een plan van aanpak opgesteld dat in beginsel loopt van 2016 tot 2018.
Dit jaar worden er al vier bestaande richtlijnen ter hand genomen: ‘mondzorg jeugdigen’, ‘antistolling in de mondzorg’, ‘tandvleesontstekingen rondom een implantaat’ en ‘implantaatgedragen prothesen’. Volgens het plan worden deze richtlijnen geactualiseerd en herzien. Meetinstrumenten en informatiestandaarden worden hierbij als integraal onderdeel opgenomen.
De drie betrokken partijen - zorgaanbieders, patiënten en zorgverzekeraars - zullen de eerste richtlijnen en bijhorende producten in 2017 vervolgens ‘tripartiete’ aanbieden aan (het Register van) het Zorginstituut.
Kennisinstituut Mondzorg (KiMo)
De Stichting KiMo is opgericht door de Federatie van Tandheelkundig Wetenschappelijke Verenigingen (FTW). Belangrijke uitgangspunten binnen de organisatie KiMo zijn de gelijkwaardigheid van alle professionele zorgverleners (tandartsen, MKA-chirurgen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici), de onafhankelijkheid, en een geborgde inbreng van alle relevante zorgverleners en stakeholders in het zorgproces. Deze uitgangspunten vinden hun basis in het gegeven dat binnen de huidige mondzorg het merendeel van de verleende zorg in een multidisciplinaire setting plaatsvindt.
De huidige deelnemers aan het KiMo, verenigd in de deelnemersraad, zijn naast de FTW, ook de wetenschappelijke verenigingen in eerste- en tweedelijn, de opleidingen tandheelkunde, de opleidingen mondzorgkunde, de beroepsverenigingen van mondhygiënisten (NVM), tandprothetici (ONT) en het College van Adviserend tandartsen (CAT).
Meerjarenagenda Zorginstituut
Opname van de kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten op de Meerjarenagenda betekent ook dat het Zorginstituut het initiatief op de ontwikkeling kan overnemen als het de partijen niet lukt deze producten conform de eisen en binnen de vastgelegde termijnen te ontwikkelen.
De Meerjarenagenda is een wettelijk erkende afsprakenlijst waarop belangrijke zorgverbeteronderwerpen worden geplaatst. De agenda laat zien welke organisaties van cliënten, zorgaanbieders en verzekeraars werken aan de (door-)ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden en meetinstrumenten, en wanneer die klaar zijn om in te voeren. Bij elk van deze onderwerpen is afgesproken door wie (welke organisaties) en wanneer een kwaliteitsstandaard of -richtlijn moet worden opgeleverd.