Radiofrequente denervatie bij aspecifieke chronische lage rugpijn uit basispakket

Radiofrequente denervatie (RF-denervatie) bij chronische aspecifieke lage rugklachten wordt per 1 januari 2016 niet meer vergoed uit het basispakket. Uit een groot Nederlands onderzoek is namelijk gebleken dat deze behandeling, toegevoegd aan de standaardbehandeling, geen belangrijke meerwaarde heeft ten opzichte van de standaardbehandeling alleen. Dit stelt Zorginstituut Nederland vast in een vandaag gepubliceerd rapport.

Pijnpoli’s

RF-denervatie is een behandeling die meestal wordt uitgevoerd op speciale pijnpoli’s van ziekenhuizen. De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’. Met behulp van een naald wordt een radiofrequente straling afgegeven waarbij de zenuw bij het gewricht wordt verhit. Hierdoor kan de betreffende zenuw de pijnprikkels minder goed geleiden met de bedoeling de pijn af te laten nemen.

Voorwaardelijke toelating

De minister van VWS heeft deze pijnbestrijdingtechniek in 2012 voor een periode van vier jaar toegelaten tot het basispakket. Bedoeling was om in die periode van voorwaardelijke toelating onderzoek te doen dat definitief uitsluitsel geeft over de effectiviteit van deze pijnbestrijding ten opzichte van de standaardbehandeling.

Geen meerwaarde

Het Zorginstituut stelt vast dat uit het onderzoek blijkt dat RF-denervatie toegevoegd aan de standaardbehandeling bij chronische aspecifieke lage rugklachten geen belangrijke meerwaarde heeft ten opzichte van de standaardbehandeling alleen. Daarmee vervalt per 1 januari 2016 de mogelijkheid om deze techniek te vergoeden uit de basisverzekering.

Afbouwtraject

Het Zorginstituut adviseert wel om een afbouwtraject mogelijk te maken, vergoed vanuit de basisverzekering. Dit afbouwtraject moet het voor patiënt en arts mogelijk maken om de lopende behandeling goed af te ronden. Nieuwe patiënten met chronische aspecifieke lage rugpijn komen per 1 januari 2016 niet meer in aanmerking voor behandeling met RF-denervatie.

Vergoeding standaardbehandeling

De standaardbehandeling bestaat uit uitleg en geruststelling, het advies actief te blijven en bedrust te beperken, eventuele pijnmedicatie en oefentherapie door een fysiotherapeut. Dit laatste is nu geen verzekerde zorg voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Op verzoek van de minister beoordeelt het Zorginstituut het komend jaar of er mogelijkheden zijn om fysiotherapie weer ruimer te vergoeden. Zolang dat niet het geval is moeten patiënten de kosten voor de fysiotherapie zelf of via de aanvullende verzekering betalen.

Over chronische lage rugpijn

Chronische aspecifieke lage rugklachten zijn de meest voorkomende klachten van het houding- en bewegingsapparaat. Het gaat om klachten die langer dan drie maanden duren en waarvoor geen direct aanwijsbare oorzaak is. Chronische lage rugpijn is vaak voor de patiënt een groot probleem, kan gepaard gaan met langdurig ziekteverzuim en hoge medische kosten.