Kwaliteitsindicatoren 2015 voor geleverde medisch specialistische zorg in ziekenhuizen door Zorginstituut Nederland vastgesteld
Zorginstituut Nederland heeft vastgesteld welke medisch specialistische kwaliteitsinformatie over de geleverde zorg in 2015 de ziekenhuizen bij het Zorginstituut moeten aanleveren. Omdat de zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en zorgaanbieders het over driekwart van die aan te leveren kwaliteitsinformatie onderling niet eens konden worden, heeft het Zorginstituut over dat deel zelf de knoop doorgehakt.
Doorzettingsmacht
Welke informatie iets zegt over de kwaliteit van zorg en met welke meetinstrumenten en kwaliteitsindicatoren deze gegevens moeten worden verzameld, bepalen partijen in de medisch-specialistische zorg in eerste instantie zelf. Komen ze er gezamenlijk niet uit dan beslist het Zorginstituut. Het Zorginstituut heeft daartoe zogeheten wettelijke ‘doorzettingsmacht’.
De aangeleverde kwaliteitsgegevens voor publiek gebruik worden vervolgens via de website Zorginzicht beschikbaar gesteld aan de zorgverzekeraars voor hun zorginkoop of aan consumentenwebsites zoals Zorgkaart Nederland of KiesBeter.
Kijk voor meer informatie op de website Zorginzicht.
Driehonderd kwaliteitsindicatoren individueel beoordeeld
Over 100 van de 400 ingediende kwaliteitsindicatoren waren de betrokken partijen het volledig eens. Het Zorginstituut heeft voor die andere 300 zelf de knoop doorgehakt waarbij uiteindelijk 35 indicatoren zijn afgevallen. Elk van die 300 indicatoren is individueel beoordeeld. In de beslissing van het Zorginstituut woog vooral mee dat in veel gevallen een meerderheid van de partijen een indicator wel steunde. In andere gevallen woog mee dat de voorgestelde indicator minimaal verschilde van de te vervangen indicator. In die gevallen zijn de oude indicatoren gehandhaafd. Voor de 35 afgewezen indicatoren geldt dat de daarvoor benodigde gegevens niet met terugwerkende kracht opgeleverd kunnen worden.
Jaar van de Transparantie: informatie voor patiënten
Die 400 ingediende kwaliteitsindicatoren voor 2015 gaan hoofdzakelijk over de 30 medisch specialistische aandoeningen uit het Jaar van de Transparantie. In dit door Minister Schippers uitgeroepen jaar hebben de zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenverenigingen afgesproken dat er voor die 30 specifieke aandoeningen versneld goede kwaliteitsinformatie beschikbaar komt zodat voor patiënten met deze aandoeningen helder is wat goede zorg is, waaraan je de kwaliteit van die zorg kunt afmeten en welke ziekenhuizen deze goede zorg leveren.
Verplichte aanlevering van kwaliteitsgegevens
Hoe en wanneer de ziekenhuizen de kwaliteitsinformatie bij het Zorginstituut moeten inleveren, staat in de zogeheten Transparantiekalender op de website Zorginzicht; hierin staat dat zij verplicht zijn om de kwaliteitsgegevens voor 2015 uiterlijk op 1 mei 2016 aan te leveren. Indien zij deze verplichting niet nakomen kan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de aanleverplicht handhaven en een boete opleggen. Dit is overigens bij de aanlevering van de gegevens over het verslagjaar 2014 niet nodig gebleken.
Kijk voor meer informatie op de Transparantiekalender.
Kwaliteit en kwantiteit van de indicatoren
Bij de voorgestelde en beoordeelde kwaliteitsindicatoren kijkt het Zorginstituut ook naar de kwaliteit en de kwantiteit van de indicatoren zelf. De indicatoren die het nu verplicht heeft gesteld zijn bedoeld als publieksinformatie; dat stelt hoge eisen aan de betrouwbaarheid van deze gegevens. Door meer gebruik te maken van gegevens uit bestaande registraties, die de professionals zelf ook gebruiken om de kwaliteit van zorg te verbeteren, neemt de betrouwbaarheid van de informatie verder toe. Daarnaast beperkt het gebruik van bestaande registraties de registratielast binnen de ziekenhuizen. Voor het verslagjaar 2015 zijn minder indicatoren nodig dan in 2014. Dit past in het pleidooi van het Zorginstituut voor reductie van het aantal indicatoren; zo onderzoekt het instituut ook de mogelijkheid om een maximum te stellen aan het aantal indicatoren per aandoening of behandeling.