Kwaliteitsstandaarden GGZ op Meerjarenagenda Zorginstituut

De ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz wordt opgenomen in de Meerjarenagenda van Zorginstituut Nederland. Hiermee ontstaan er op termijn nieuwe kwaliteitsstandaarden voor de meest voorkomende psychische aandoeningen. Het Zorginstituut is positief over deze ontwikkeling omdat het er aan bijdraagt dat burgers beter geïnformeerd raken over wat goede GGZ-zorg is, én beter wegwijs worden in de behandelopties.

Zelf verantwoordelijk

Het Netwerk bestaande uit relevante partijen in de GGz heeft het Zorginstituut gevraagd om hun programma met te ontwikkelen kwaliteitsstandaarden op de Meerjarenagenda op te nemen. Met de voordracht voor plaatsing op de Meerjarenagenda laten de GGZ-partijen zien dat zij zich committeren aan het programma en de doelstellingen van hun Netwerk. Partijen in de zorg blijven daarbij zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsstandaarden.

Prioriteiten

Opname van het programma van kwaliteitsstandaarden van het Netwerk past binnen de prioriteiten van het Zorginstituut. In de brief ‘Kwaliteit loont’ (uit februari 2015) richt minister Schippers van VWS de focus op het stimuleren van kwaliteit in de GGZ. In dezelfde brief kondigt zij aan het Zorginstituut te vragen om hier indien nodig zogenaamde doorzettingsmacht in te zetten. Op dit moment gaat de ontwikkeling en samenwerking goed en zullen de eerste kwaliteitsstandaarden in 2016 en 2017 gereed zijn.

Meerjarenagenda

Met een opname op de Meerjarenagenda van het Zorginstituut maken de GGZ-partijen nu al zorgbreed zichtbaar dat zij prioriteit geven aan de ontwikkeling van goede kwaliteitsstandaarden in de GGZ. De agenda staat genoemd in de Zorgverzekeringswet en heeft daarmee een juridische basis. Als partijen op de afgesproken datum niet tot resultaat komen, kan het Zorginstituut zelf het initiatief overnemen een kwaliteitsstandaard en/of meetinstrument op te (laten) stellen. Tussentijds kan het Zorginstituut snel inspringen mocht de ontwikkeling en samenwerking bij de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden stagneren.