Gratis e-book prikkelt tot veranderingen met behulp van e-health

Er liggen veel mogelijkheden voor eHealth om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en de kosten te beperken. De komende jaren staat het zorgsysteem flink onder druk. Er zijn fundamentele wijzigingen van het zorgstelsel nodig. e-Health kan hierbij een positieve bijdrage leveren. Dit stellen de initiatiefnemers en de 250 co-auteurs van het co-creatie e-health boek dat vandaag verschijnt.

Mogelijkheden

We weten in grote lijnen welke eHealth technieken waar in de zorg werken en welke niet. De bottleneck ligt bij het breed implementeren van de goede eHealth voorbeelden. “We moeten het gewoon gaan doen”, dat is ook de mening van Hans Ossebaard, die namens Zorginstituut Nederland een bijdrage leverde aan het boek. Implementatie van e-health is echter geen sinecure. “Het is pure veranderkunde in plaats van een technisch kunstje”. We staan volgens het boek nog aan het begin van de verandering.

Zorginstituut ondersteunt implementatie

Zorginstituut Nederland ondersteunt bij het implementeren van verbeteringen in de zorg. Het gaat werken met zorgverbeteraars, professionals en patiënten uit de zorgpraktijk om vanuit hun behoeften eHealth te implementeren. Dit combineren we met wetenschappelijke inzichten vanuit onze samenwerking met de Universiteit Twente, IQ-Healthcare en het NFU consortium Kwaliteit van Zorg.

Integrale benadering van e-health

Met deelname aan de totstandkoming van het boek wil het Zorginstituut iedereen in de zorg op een positieve wijze prikkelen om te komen tot verandering met behulp van e-health. Vanuit verschillende perspectieven worden theorie en praktijk van e-health beschreven. Wat is het? Waar liggen kansen en bedreigingen? Welke lessen hebben we geleerd en hoe kunnen we implementatie versnellen? Wat zijn interessante e-health innovaties?

Door co-creatie een breder draagvlak

Het initiatief beschikte tijdens de co-creatie over een adviesraad met zo’n 80 bestuurders en topexperts van zorgorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten en overheid. Ook Diana Delnoij van het Zorginstituut is lid van deze adviesraad. Door zorgprofessionals, bestuurders, innovatoren, experts en cliënten te verbinden en daarover met elkaar bottom-up, zowel online als op fysieke bijeenkomsten bij Achmea en VGZ, in gesprek te komen is er een bijzondere interactie, dynamiek, samenhang en groepsvorming ontstaan.