Orde lanceert leidraad introductie nieuwe zorginterventies

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft de 'Leidraad nieuwe interventies in de klinische praktijk' gelanceerd. Deze leidraad bevat onder meer een concreet stappenplan voor de goede introductie van nieuwe zorginterventies, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Zorginstituut Nederland en wordt onderschreven door alle wetenschappelijke verenigingen.

Zorgvuldige introductie

Achtergrond van de leidraad is de vaststelling dat nieuwe interventies weliswaar van grote waarde kunnen zijn voor de patiƫnt, maar ook risico's met zich kunnen meebrengen op het gebied van effectiviteit, veiligheid en/of kosten. De leidraad beschrijft waaraan een zorgvuldige introductie van nieuwe interventies in de klinische praktijk moet voldoen en hoe de medisch specialist en andere zorgprofessionals hun rol kunnen invullen in dit proces. Bovendien beschrijft de leidraad op welke wijze lange termijn-follow-up kan worden ingericht.

Toezicht

Toezichthoudende instanties kunnen de leidraad gebruiken om het proces van introductie van nieuwe interventies te beoordelen. Zorgverzekeraars kunnen deze leidraad bij de inkoop van zorg betrekken en daarmee de financiering van nieuwe interventies koppelen aan een zorgvuldige introductie. De leidraad en een verkorte versie van het stappenplan zijn ook te vinden op de website van de OMS.