Hoe krijgen patiënten en verzekeraars meer zicht op kwaliteit van ziekenhuiszorg?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland vinden dat de informatie over de kwaliteit van ziekenhuiszorg beter kan en moet. Er zijn veel cijfers die iets zeggen over een bepaald aspect van kwaliteit van zorg bij één aandoening, maar nog nauwelijks cijfers die bruikbaar zijn voor patiënten, zorgverleners en zorginkopers om een algemeen beeld te krijgen van de kwaliteit van zorg.

Indicatoren Heroperaties en Heropnamen

Samen met De NZa willen wij u graag betrekken bij de discussie rondom universele/algemeen toepasbare indicatoren. In bijgaand document treft u een voorstel om informatie over Heroperaties en Heropnamen te gebruiken als indicatoren voor kwaliteit. Heroperaties en heropnamen worden internationaal veel gebruikt als indicatoren voor kwaliteit. De NZa liet daarom in samenspraak met het Zorginstituut Nederland een onderzoek uitvoeren door universitair medische centra onder leiding van Prof. N.S. Klazinga. Wij willen dit onderzoek graag met u delen en de conclusies met u bespreken. Ook horen we graag uw mening over dit onderzoek en over de manier waarop informatie over heropnames en heroperaties te gebruiken is als kwaliteitsinformatie voor patiënten, zorgverleners en verzekeraars.

Reageren?

Uw schriftelijke reactie op het document en de consultatievragen kunt u tot en met 15 december 2014 mailen naar vragenCure@nza.nl.

Op 27 januari 2015 vindt van 10.00 uur tot 11.30 uur de consultatiebijeenkomst plaats bij de NZa. Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om reacties toe te lichten en hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Aanmeldingen voor de consultatiebijeenkomst kunt u tot en met 14 januari 2015 mailen naar vragenCure@nza.nl.