Kwaliteitsnormen complexe spoedzorg in ontwikkeling
Zorginstituut Nederland inventariseert over welke kwaliteitsnormen voor complexe spoedzorg consensus bestaat. Aan de bestuurders van de Orde van Medische Specialisten (OMS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is gevraagd om voor 1 november 2014 aan te geven voor welke diagnosegroepen in de complexe spoedzorg men het eens is over de kwaliteitsnormen, en over welke niet.
Onafhankelijke kwaliteitsnormen voor complexe spoedzorg
Het Zorginstituut vindt het belangrijk dat er onafhankelijke kwaliteitsnormen komen voor de complexe spoedzorg als geheel en voor de diagnosegroepen die genoemd zijn in de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg van ZN. Daarbij gaat het om: multitrauma (meerdere letsels opgelopen door een ernstig ongeval), heupfractuur, buikaneurysma (plaatselijke verwijding of uitstulping van de slagader) Acuut Myocardinfarct (hartinfarct), CVA (hersenbloeding, beroerte) en geboortezorg.
Consensus
Vanaf 1 november 2014 zal het Zorginstituut de kwaliteitsnormen waarover consensus bestaat vaststellen en opnemen in het openbare Register voor kwaliteitstandaarden. Dit geeft aan dat de kwaliteitstandaard voldoet aan de kwaliteitseisen die het Zorginstituut daaraan stelt.
Als eerste stap hiervoor heeft het Zorginstituut recent een bestuurlijk overleg georganiseerd, waaraan OMS, NVZ, NFU, NPCF en ZN deelnamen. In dit overleg is aan deze partijen verzocht om hun opvattingen over de kwaliteitsnormen voor complexe spoedzorg te delen met het Zorginstituut. Doel is om te inventariseren waarover consensus bestaat. Hiertoe is een overzicht van de kwaliteitsnormen uit de Kwaliteitsvisie van ZN opgesteld, aangevuld met normen uit andere relevante publicaties. Ook laat het Zorginstituut recente publicaties rond complexe spoedzorg inventariseren.
Expertgroep
De kwaliteitsnormen waarover de meningen verschillen zullen worden voorgelegd aan de Adviescommissie Kwaliteit (ACK). Deze zal uit haar midden een expertgroep samenstellen, aangevuld met deskundigen op het gebied van de complexe spoedzorg. De expertgroep zal, mede op basis van de beschikbare literatuur, een advies uitbrengen over de opname van deze kwaliteitsnormen in het Register van het Zorginstituut. De samenstelling van de expertgroep zal onder meer afhankelijk zijn van de aandoeningen waarvoor kwaliteitsnormen moeten worden opgesteld.
Meerjarenagenda
Ook na opname van de kwaliteitsnormen voor de verschillende diagnosegroepen in het Register blijft het onderwerp complexe spoedzorg op de Meerjarenagenda van Zorginstituut Nederland staan. Het Zorginstituut vraagt partijen namelijk om afspraken te maken over:
- De ontwikkeling van integrale kwaliteitsstandaarden voor bovengenoemde aandoeningen (spoedzorg vormt immers maar een schakel in de hele ziekte-episode bij deze aandoeningen).
- De ontwikkeling van een algemeen kwaliteitskader voor de spoedzorg en de daarin te onderscheiden schakels (bijvoorbeeld de huisartsenpost, de spoedeisende eerste hulp en ambulancezorg).
Voor de ontwikkeling van dit algemene kwaliteitskader betrekt het Zorginstituut naast de partijen die zijn uitgenodigd voor het bestuurlijk overleg ook andere relevante organisaties en experts uit de spoedzorgketen.