Zorg bij knie- en heup-artrose kan verder verbeteren
De zorg bij artrose van knie en heup is goed, maar kan nog verder verbeteren. Diagnostische middelen zoals scans en kijkoperaties kunnen doelmatiger worden ingezet. Ook moet meer werk worden gemaakt van voorlichting en gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt. In overleg kunnen zij het principe van stepped care consequenter toepassen; beginnen met de lichtst mogelijke interventie, en pas als dat geen effect heeft, zwaardere zorg inzetten. Dit staat in het rapport ‘Zorg bij artrose van knie en heup’, waarin Zorginstituut Nederland een aantal verbetermaatregelen benoemt.
Verbetersignalement
Het verbetersignalement is vastgesteld in nauw overleg met patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en de beroepsverenigingen van huisartsen en orthopeden. De naleving van de voorstellen leidt tot verbetering van de kwaliteit van zorg en vermijding van onnodige kosten. De uitvoering en implementatie van de verbeteringen is aan de partijen in de zorg zelf, in lijn met hun respectievelijke verantwoordelijkheden in het zorgstelsel.
Het Zorginstituut zal de implementatie monitoren en hierover rapporteren.
Verbeteringen
Geregeld worden bij patiënten met knie- of heupartrose diagnostische scans of kijkoperaties uitgevoerd, terwijl dat volgens de richtlijnen slechts bij uitzondering noodzakelijk is. Ook is het aannemelijk dat bij toepassing van gedeelde besluitvorming en stepped care een groter deel van de patiënten kiest voor een lichtere behandeling. Door scherpere indicatiestelling voor protheseplaatsing kan bovendien voor een deel worden voorkomen dat patiënten er op achteruit gaan door plaatsing van de prothese.
Systematische doorlichting
Dit is het eerste rapport van Zorginstituut Nederland met de systematische analyse van de zorg rondom een aandoening. Het Zorginstituut beoordeelt daarbij de werkzaamheid van medische interventies en de wijze waarop deze in de praktijk worden toegepast. Het kabinet gaf het Zorginstituut daartoe in het regeerakkoord opdracht in het kader van een stringenter beheer van het verzekerde pakket. Samen met zorgprofessionals, patiënten, zorginstellingen en verzekeraars worden maatregelen gedefinieerd om de zorg te verbeteren en onnodige kosten terug te dringen.
Artrose heup en knie
Artrose van heup en knie is een aandoening die veel mensen treft en zorgt voor een exponentiële groei van zorgkosten. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening en wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van pijn en beperking. In Nederland waren er begin 2011 circa 594.000 personen bekend met knieartrose en circa 359.000 met heupartrose.
Door toepassing van diagnostiek conform de richtlijnen voor heup en knie kan ongeveer 14 miljoen euro aan onnodige kosten worden vermeden. Bovendien geldt een potentiële kostenbesparing van 34 miljoen euro door het vermijden van ongepaste plaatsing van knie- en heupprotheses.