Zorginstituut publiceert rapporten over IVF, gebitsprothesen en geriatrische revalidatie
Zorginstituut Nederland heeft recent drie rapporten over uiteenlopende zorgonderwerpen (in het basispakket) uitgebracht. Het gaat om een publicatie waarin wordt geadviseerd onder welke voorwaarden oudere patiënten voor geriatrische revalidatiezorg in aanmerking moeten komen, een rapportage waarin de besparingen op de recente IVF-maatregelen in beeld worden gebracht, en een advies om de sterk gestegen uitgaven aan implantaatgedragen gebitsprothesen te verminderen.
Implantaatgedragen gebitsprothesen
In het rapport geeft Zorginstituut Nederland aan welke afspraken met partijen zijn gemaakt over maatregelen om de kostenstijging te beperken en gepast gebruik van de zorg rond de implantaatgedragen gebitsprothesen te bevorderen. Het Zorginstituut adviseert om voor alle gebitsprothetische zorg, met uitzondering van de op implantaten gebaseerde gebitsprothetische zorg in de bovenkaak, een eigen bijdrage van 10% in rekening te brengen. Voor de op implantaten gebaseerde gebitsprothetische zorg in de bovenkaak adviseren we een eigenbijdrage van 8%. Ook wordt in het rapport voorgesteld om een eigen bijdrage van 10% in te voeren voor reparaties.
Alternatieve bezuinigingsmaatregelen IVF
Vanaf 2013 gelden er ‘alternatieve maatregelen’ die de uitgaven aan IVF moeten beteugelen. Zorginstituut Nederland rapporteert in de publicatie over de uitvoering van de in de ‘Uitvoeringstoets alternatieven IVF-pakketmaatregel’ afgesproken alternatieve maatregelen en concludeert dat er over 2013 een vermindering van uitgaven is gerealiseerd ter grootte van 18,5 miljoen euro. Daarmee lijkt de beoogde vermindering van 30 miljoen euro niet gerealiseerd. Overeenkomstig de afspraken is het sinds vorig jaar standaardbeleid is in alle IVF-centra om niet alleen bij vrouwen onder de 35 jaar, maar ook bij vrouwen van 36 en 37 jaar, één embryo te plaatsen bij de eerste twee IVF-pogingen. Ook geldt dat vrouwen van 43 jaar en ouder niet meer in aanmerking komen voor vergoeding van vruchtbaarheid gerelateerde zorg.
Geriatrische revalidatiezorg
Geriatrische revalidatiezorg is kortdurende, multidisciplinaire, op herstel gerichte zorg voor kwetsbare patiënten die na een ziekenhuisopname voor revalidatiebehandeling in een verpleeghuis worden opgenomen. Hierbij is het doel om deze patiënten terug te laten keren naar de thuissituatie. Omdat het om kortdurende zorg gaat, is deze zorg per 1 januari 2013 (van de AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet overgeheveld. Deze revalidatievorm wordt daarmee in de huidige praktijk echter pas geleverd als een oudere in het ziekenhuis is opgenomen, wat er in de praktijk toe leidt dat niet alle ouderen de revalidatiezorg krijgen die ze nodig hebben. Het advies van het Zorginstituut moet er voor zorgen dat er in de praktijk geen ouderen tussen wal en schip vallen, door het mogelijk te maken ook zónder voorafgaande ziekenhuisopname voor deze revalidatievorm in aanmerking te komen.
Publicaties
-
Implantaatgedragen gebitsprothesen
Vanuit de Zorgverzekeringswet kunnen verzekerden recht hebben op een implantaatgedragen gebitsprothese (een kunstgebit dat met ...
-
Geriatrische revalidatiezorg, advies over verbetering van de toegang
De toegang tot geriatrische revalidatiezorg (GRZ) zou kunnen worden verbeterd door deze zorg voor een specifieke patiëntengroep ...
-
Eindrapportage alternatieve bezuinigingsmaatregelen IVF