Zorgberoepen en opleidingen op TNO-congres over extramuralisering
De voorzitter van de Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen, Marian Kaljouw, spreekt op het TNO-congres over de extramuralisering van de zorg. De voorgestelde nieuwe beroepen- en opleidingenstructuur in de zorg vormt één van de bouwstenen waarop zorginstellingen, gemeenten en verzekeraars hun strategie voor de toekomst kunnen baseren.
Vitaal verbinden
In de komende tijd gaat er veel veranderen in de zorg. Vooral de aanpassingen in de organisatie van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten zullen ingrijpend zijn. Mensen met zorgvragen zullen steeds langer thuis blijven wonen. Ook het streven van de overheid naar decentralisatie brengt flinke veranderingen met zich mee. Voor bestuurders of beleidsmakers bij een gemeente, zorginstelling, woningcorporatie of zorgverzekeraar leidt dat tot nieuwe uitdagingen, maar ook tot nieuwe kansen. Het congres ‘Vitaal verbinden. Extramuralisering: wonen, zorg en welzijn in de wijk’ biedt daardoor meer zicht op actuele trends en op de rollen en werkwijzen van de verschillende spelers.
Visie gekoppeld aan praktijk
Het programma:
- Wim van de Meeren, voorzitter van de Raad van Bestuur van CZ, is dagvoorzitter en gaat in op de veranderende rol van de verzekeraars.
- Pieter Hooimeijer, voorzitter lid van de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur, doet aanbevelingen over de keuzevrijheid in wonen, zorg en welzijn.
- Marian Kaljouw, voorzitter Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen, geeft haar visie op de toekomst van beroepen en opleidingen in wonen, zorg en welzijn.
- Carolien Vermaas, concerndirecteur vastgoed bij Laurens en Laurens Wonen, vertelt hoe vastgoed van zorginstellingen toekomstbestendig kan worden gemaakt.
- Jaap Pleeging, beleidsadviseur gemeente Zwolle, laat zien hoe gebruik van geo-technieken de beleidsvorming en de beleidsevaluatie kan ondersteunen.
- Paul McGarry, senior strategy manager Manchester, legt uit hoe bewoners in Manchester langer in hun eigen omgeving kunnen blijven.
- Norman Egter van Wissekerke, onderzoeker bij TNO, laat zien hoe beleidsmakers kunnen meten en weten wat er gebeurt.
Voorbereiden op komende veranderingen
Zorginstellingen, gemeenten, woningcorporaties en verzekeraars krijgen tijdens het congres handvatten aangereikt waarmee zij hun eigen organisatie kunt voorbereiden op de komende veranderingen. De verdiepingssessies, georganiseerd in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau, VACbv, Vestia en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg bieden volop gelegenheid om met elkaar en met gespecialiseerde deskundigen van gedachten te wisselen. De onderwerpen zijn zeer divers: de wensen van mensen met dementie, indicatoren voor langer zelfstandig thuis, trends in de samenleving, en manieren waarop technologie helpt om mensen langer thuis te laten wonen.