Uitgaven geneesmiddelen dalen met 300 miljoen euro
De totale uitgaven aan geneesmiddelen zijn in 2013 met 6% (bijna 300 miljoen euro) gedaald naar 4,3 miljard euro. Deze kosten zijn gemaakt door 11,6 miljoen gebruikers van geneesmiddelen, een redelijk stabiel aantal sinds 2011. De daling in de uitgaven wordt onder meer veroorzaakt doordat geneesmiddelen ‘uit patent’ raakten, waardoor de fabrikant niet langer het alleenrecht heeft tot het exploiteren van een middel.
Uit patent
De cholesterolverlager Atorvastatine is begin 2012 uit patent gegaan, waardoor de uitgaven aan het middel in 2012 daalden van 145 miljoen naar 70 miljoen euro (52%) en in 2013 nog eens met 60% naar 28 miljoen euro. In de afgelopen twee jaar zijn de uitgaven voor dit geneesmiddel daarmee met meer dan 80% gedaald. Ook zijn een aantal zogenaamde angiotensine-ii-antagonisten (middelen die de druk in de bloedvaten vermindert, waardoor een verbetering van de werking van het hart optreedt) uit patent gegaan, daardoor zijn de totale uitgaven aan deze geneesmiddelen in de afgelopen 2 jaar gehalveerd van 112 miljoen naar 56 miljoen euro.
Grootste uitgaven
Ondanks de daling in de uitgaven van het astma/COPD geneesmiddel Salmeterol met ruim 8% naar 114 miljoen euro in 2013, is het nog steeds het geneesmiddel met de hoogste totale kosten. In de top 100 met de hoogste uitgaven staan op de tweede en derde plaatst ook astma/COPD geneesmiddelen. Aan Tiotropium is in 2013 100 miljoen euro uitgegeven en aan Formoterol 90 miljoen euro.
Meer dan één miljoen gebruikers
In 2013 zijn er al vijf geneesmiddelen die door meer dan één miljoen gebruikers worden geslikt. De meest gebruikte geneesmiddelen in 2013 zijn:
- Diclofenac (pijnstiller)
- Amoxicilline (antibioticum)
- Simvastatine (cholesterolverlager)
- Omeprazol (maagmiddel)
- Metoprolol (bètablokker)
Grootste stijgers
De geneesmiddelen die het hardst gestegen zijn in de totale uitgaven zijn voornamelijk geneesmiddelen die in 2013 nieuw op de markt kwamen. Colecalciferol zijn vitamine-D-preparaten, waarvan de uitgaven in 2013 met ruim 11 miljoen euro zijn gestegen. Ook het Antivirale middel voor hiv-infectie is een grote stijger in de uitgaven; er werd in 2013 ruim 9 miljoen euro aan uitgegeven.
Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP)
In het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) verzamelt Zorginstituut Nederland systematisch gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van geneesmiddelen en hulpmiddelen.