Mondgezondheid jeugd verbetert, maar nog steeds veel gaatjes
Vanaf 2005 is de mondgezondheid, uitgedrukt in cariës, onder alle leeftijdsgroepen tot 23 jaar verbeterd, maar een groot deel van de jeugd heeft nog steeds gaatjes in het gebit. De kosten voor tandheelkundige zorg aan jongeren nam sindsdien met ruim een-derde toe: tussen 2005 en 2011 stegen de uitgaven van 231 naar 310 miljoen euro. Dit schrijft het CVZ in het Signalement Mondzorg 2013, dat het aan minister Schippers van VWS heeft aangeboden.
Cariës komt nog veel voor
Van de 5-jarigen had in 2005 nog maar 44% een gaaf melkgebit. In 2011 (het jaar van data-verzameling) was dat al 59%. Voor de groep 17 –jarigen geldt in die periode een stijging van een gebit zonder gaatjes van 29% naar 39%.
Het aantal gaatjes in het gebit wordt gezien als een van de belangrijkste indicatoren voor de mondgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat ook nu nog cariës veel voorkomt bij jongeren in Nederland. Het is daarom goed dat de tandartsen, mondhygiënisten en de jeugdgezondheidszorg zich blijven inspannen om de mondgezondheid van de jeugd en jongvolwassenen in Nederland te waarborgen en te bevorderen.
Uitgaven
De kosten van de mondzorg aan jeugdigen zijn in vijf jaar tijd gestegen 231 naar 310 miljoen euro. Vooral aan (röntgen)diagnostiek, preventie en mondhygiëne werd vanuit de Zorgverzekeringswet meer uitgegeven.