Artsen schrijven vaker goedkope geneesmiddelen voor

Artsen schrijven steeds vaker goedkopere varianten van cholesterolverlagers en maagzuurremmers voor. Hiermee is sprake van een trendbreuk: vanaf 2005 stijgt het aantal voorschriften van de relatief goedkope cholesterolverlager simvastatine bij startende gebruikers met 17%. Ook omeprazol (een goedkope maagzuurremmer) werd 15% meer aan starters voorgeschreven. Dit blijkt uit recente cijfers van het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) van het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

De meest voorgeschreven middelen in Nederland

Het CVZ constateert dat er sprake is van een duidelijke trendbreuk in het voorschrijven van deze geneesmiddelen: van 1999 tot 2004 werd juist vaker gekozen voor nieuwe - duurdere - middelen.

Cholesterolverlagers en maagzuurremmers zijn geneesmiddelen die behoren tot de meest voorgeschreven middelen in Nederland en waar een groot deel van het geneesmiddelenbudget aan wordt besteed: voor beide geneesmiddelengroepen geldt dat jaarlijks meer dan een miljoen mensen deze middelen gebruiken. De bestedingen aan deze middelen bedragen bijna 600 miljoen euro per jaar; dit komt overeen met circa 15% van de totale uitgaven voor receptgeneesmiddelen in Nederland. De geconstateerde trendbreuk draagt bij aan een besparing op de geneesmiddelenkosten van meer dan 5 miljoen euro op jaarbasis.

Cholesterolverlagers

Jaarlijks starten zo’n 260 duizend Nederlanders met het gebruik van cholesterolverlagers om zo hun risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Steeds vaker kiest de arts dan voor het middel simvastatine, waarvan veel goedkope generieke varianten beschikbaar zijn. Patiënten die met dit geneesmiddel worden behandeld, maken veel minder kosten dan degenen die (veel) duurdere middelen gebruiken, zoals atorvastatine en rozuvastatine. De besparing is meer dan € 150 per behandelde patiënt per jaar. Uit de cijfers van het CVZ blijkt dat het percentage startende gebruikers dat het goedkopere simvastatine krijgt voorgeschreven – na een jarenlange daling - weer stijgt van 36% in 2004 naar 42% in 2005.

Maagzuurremmers

Eenzelfde ontwikkeling is zichtbaar bij de maagzuurremmers. Jaarlijks starten circa 800 duizend mensen met een geneesmiddel om hun maagklachten te helpen oplossen. Steeds vaker kiest de arts dan voor het middel omeprazol. Patiënten die met omeprazol worden behandeld zijn aanzienlijk goedkoper uit dan die het duurdere pantoprazol en esomeprazol gebruiken. Er wordt circa € 100 per behandelde patiënt per jaar bespaard. Het gebruik bij startende gebruikers van de protonpompremmer omeprazol stijgt ook weer van 47% in 2004 naar 54% in 2005.